09 Marz

Legalna i przepyszna PIZZA dla bezglutenowców

Po wykluczeniu z diety pszenicy świat nie musi stać sie smutny!

Jeśli mi nie wierzycie, a nie macie pomysłu na zdrowy weekendowy obiad / kolację, ten fantastyczny przepis na pewno ułatwi Wam podjęcie dezycji.

Pizza na spodzie z batata poleca się jako zdrowa alternatywa dla konwencjonalnego włoskiego placka :)

Pizza na spodzie z batata z boczkiem, cukinią, papryką i mozzarellą:

– 1 duży batat (około 300g) upieczony w piekarniku do miękkości
– około 50 g mąki gryczanej
– około 50 g mąki jaglanej
– łyżeczka oliwy z oliwek
– ulubione dodatki: u mnie był to sos pomidorowy z czosnkiem i ostra papryką, cukinia, papryka, boczek i mozzarella.

Upieczonego, obranego oraz ostudzonego batata wymieszać z mąkami oraz z oliwą z oliwek. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Jeżeli tak jest to dodać więcej mąki. Przygotowaną masę przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować ciasto o średnicy około 30 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 13 – 15 min. W połowie pieczenia włączyć termoobieg. Po upieczeniu spodu dodać ulubione dodatki. Na końcu wstawić do piekarnika na ostatnie 10 min.

SMACZNEGO! :) 

 

PS: Dziękuję "Gotuj z Medfood", dzięki którym znalazłam ten przepis :)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe