22 List

Sałatka z kozim serem i burakiem - smaczny sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek

Połączenie sera koziego i buraka to jedno z moich ulubionych zestawień.

Bardzo często lubię łączyć produkty spożywcze w (czasem niestandardowe) “pary”,  dzięki czemu moje posiłki poza wysoką wartością odżywczą cieszą także i moje kubki smakowe.

Poniżej przedstawiam Wam bardzo ciekawą propozycję na wykorzystanie tych dwóch “kochanków” na talerzu.  

Sałatka ta to doskonały przepis na udane drugie śniadanie, luch czy podwieczorek, kaloryczność całego podanego przeze mnie przepisu to tylko ok. 300 kcal.

Niewątpliwie burak w naszej polskiej kuchni jest (zaraz obok cebuli ;) ) dyskryminowany. Zazwyczaj przedstawiany w formie barszczu czy ćwikły z chrzanem. Jednak prawidłowo przygotowany to nie tylko źródło żelaza i kobaltu sprzyjających w walce z anemią, błonnika pokarmowego i fitosteroli. To przede wszystkim wspaniały smak.  Aby go wydobyć na pomoc przybywa kozi ser, będący świetną alternatywą dla przetworów z mleka krowiego.

Dlaczego?

Kozie sery posiadają niewielką ilość laktozy a cząsteczki tłuszczu z mleka koziego są bardzo małe. Dzięki temu są one delikatniejsze dla naszego układu trawiennego.

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe