06 Paź

Jesienne inspiracje na słodko, czyli muffinki jaglano - dyniowe z żurawiną

Chyba każdemu jesienna, październikowa dieta  kojarzy się z dynią.

Jak jednak ją wykorzystywać, aby cieszyć się jej cudownym smakiem i właściwościami zdrowotnymi?

 

Moja dzisiajsza propozycja to przepyszne muffinki dyniowe ze świeżą żurawiną:

 

Potrzebne składniki:

  • 400 g puree z pieczonej dyni (bez odciskania z soków)

  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • 4 łyżki miodu

  • 2 jajka

  • 1 szklanka mąki jaglanej

  •  50 g mąki kokosowej

  • szczypta soli

  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • 100 g żurawiny świeżej

 

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.

  • Do jednej średniej miski włożyć obraną upieczoną dynię i zmiksować na puree. Dodać przyprawy, masło orzechowe, roztopiony tłuszcz, miód i wymieszać na jednolitą masę.

  • W drugiej małej misce roztrzepać jajka (rózgą lub mikserem) i dodać je do dyniowej mieszanki, wymieszać łyżką na jednolitą masę.

  • W trzeciej większej misce wymieszać mąkę jaglaną, mąkę kokosową, sól, sodę, pokrojone orzechy włoskie i żurawinę. Dodać masę dyniowo-jajeczną i wymieszać delikatnie łyżką, tylko do połączenia się składników w masę bez grudek mąki.

  • Ciasto przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 23-25 minut. Wyjąć i przestudzić.

 

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe