Co nowego?

Zakupy z dietetykiem - z wizytą na Targu Pietruszkowym

Jakiś czas temu załoga Krakowskiego Centrum Dietetykiwpadła na genialny pomysł:

Trzeba nauczyć naszych nie tylko teraźniejszych, ale i przyszłych pacjentów jak prawidłowo robić zakupy. niech to będzie podstawą dokonywania świadomych i zdrowych wyborów żywieniowych.

Zastanawiając się usilnie "Jak wejść do sklepu i nie zwariować?" powoli wprowadzamy cykliczne akcje pod banderą "Zakupy z dietetykiem".

Na pierwszy cel delegacja w składzie ...

Soczysty czerwiec, czyli które owoce sezonowe są najbardziej wartościowe?

Z impetem zaczął się czerwiec, który jako pierwszy miesiąc lata kojarzy mi sie tylko z jednym - mocą wartościowych, soczystych i smacznych owoców!

Aby ułatwić Wam dokonanie wyboru wyboru, poniżej przegląd tych cudownych darów lata! :)

"Być kobietą, być kobietą..." czyli o tym, co się działo w trakcie Dni Otwartych w Krakowskim Centrum Dietetyki

W chłodne i (jeszcze) zimowe dni w głowach dietetyczek, zwłaszcza głównej sprawczyni całego zamieszania -Karoliny Kozela - Paszek zrodziła się idea, aby z początkiem marca, z okazji Dnia Kobiet zrobić coś od nas kobiet z branży, dla wszystkich kobiet, które chcą.

Czego chcą? Chcą wiedzieć i z wiedzy korzystać. Pomysłów było wiele, w życie wcieliłyśmy kilka z nich.
 

Legalna i przepyszna PIZZA dla bezglutenowców

Po wykluczeniu z diety pszenicy świat nie musi stać sie smutny!

Jeśli mi nie wierzycie, a nie macie pomysłu na zdrowy weekendowy obiad / kolację, ten fantastyczny przepis na pewno ułatwi Wam podjęcie dezycji.

Pizza na spodzie z batata poleca się jako zdrowa alternatywa dla konwencjonalnego włoskiego placka :)

"Jesteś tym, co jesz"... a może "jesteś tym, co wydalasz"?

Takie pytanie stawiam sobie coraz częściej podczas współpracy ze swoimi pacjentami.

Coraz większy odsetek osób zgłasza się do mojego gabinetu nie tylko ze względu na problemy z masą ciała, czy chęć rozpoczęcia zdrowego odżywiania, ale z powodu bliżej nieokreślonych problemów dotyczących samego procesu trawienia i złej kondycji ich przewodu pokarmowego. SIBO, SIFO, IBS, IBD a nawet DEPRESJA! - Wszelkie te syndromy ...

Sałatka z kozim serem i burakiem - smaczny sposób na drugie śniadanie lub podwieczorek

Połączenie sera koziego i buraka to jedno z moich ulubionych zestawień.

Bardzo często lubię łączyć produkty spożywcze w (czasem niestandardowe) “pary”,  dzięki czemu moje posiłki poza wysoką wartością odżywczą cieszą także i moje kubki smakowe.

Poniżej przedstawiam Wam bardzo ciekawą propozycję na wykorzystanie tych dwóch “kochanków” na talerzu.  

Sałatka ta to doskonały przepis na udane drugie śniadanie, luch czy podwieczorek ...

Improving nutritional habits - let's start at the office!

Last week was such a big challenge for me.

I was asked to visit 3 locations of ABB company to talk about right nutrition at the office.  Our 7 meetings had a nice but intensive and involving form - WORKSHOPS. ABB as an international company employs people from all over the world, that's why our discussions were mostly in english.

Liposomalna Witamina C - czym jest i jak sporządzić ją w domu?

Witaminę C można nazwać królową wszystkich witamin.  Jest to związek o ogromnym znaczeniu dla organizmu ludzkiego, który nie jest jednak w nim syntetyzowany. Oznacza to, że jedynym sposobem, w jaki może dostać się ta pożyteczna substancja jest podanie jej “z zewnątrz”. Głównym źródłem witaminy C jest dla nas pożywienie. Niestety nie zawsze ilość tej witaminy dostarczanej nam z pokarmu jest ...

Jesienne inspiracje na słodko, czyli muffinki jaglano - dyniowe z żurawiną

Chyba każdemu jesienna, październikowa dieta  kojarzy się z dynią.

Jak jednak ją wykorzystywać, aby cieszyć się jej cudownym smakiem i właściwościami zdrowotnymi?

 

Warsztaty w ramach Wellness week w PwC Service Delivery Center

W ramach współpracy z firmą Care Solutions często jestem proszona o prowadzenie wielu ciekawych i inspirujących warsztatów. Zawsze bardzo się cieszę na wieść o zbliżających akcjach, ponieważ rozszerzanie wiedzy innych na temat żywienia, a także otwarta dyskusja sprawiają, że czuję się jak ryba w wodzie.

Wykłady dla pracowników w ramach Health & Safety Day - Sappi 9.06.2017

Niedawno w firmie Sappi odbył się Health & Safety Day, gdzie zostałam zaproszona, aby poprowadzić dwa godzinne warsztaty dla pracowników dotyczące zdrowego odżywiania. Z uwagi na to, że Sappi zatrudnia nie tylko osoby polskojzyczne, poproszono mnie, aby warszaty te odbyły się  wjęzyku  angielskim.

Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe